Dans sportiv

STANDARD


VALS LENT ( BOSTON )

Isi are originea in muzica engleza. Plecat din Europa peste ocean, in America, capata influente autohtone si se transforma intr-un elegant si dificil dans de salon.
Fiind un dans de origine engleza, muzica ii confera un anumit caracter romantic, visator, sentimental si sensibil. Este caracterizat prin inaltari si coborari ample si elegante fiind considerat regele de necontestat al dansurilor de societate.
•    Are reguli foarte stricte, cu miscari lungi, elegante, care il individualizeaza
•    Figurile specifice acestui dans sunt cele cu invartiri si rotiri
•    Muzica este ¾, cu un tempo lent de 27-30 batai/minut, pe fiecare bataie se executa un pas.

TANGO

Foarte raspandit in intreaga lume, originar din America de Sud cu trimitere la “Tangoul Argentinian“, Milonga a fost inaintasul Tangoului. Dans de origine populara, cu mare valoare artistica, tangoul in timp se transforma, isi modifica stilul. Astazi el este un dans perfect studiat, cu caracteristici bine definite.

Dans plin de personalitate, cu multa traire interioara, infocat, vioi, nervos, cu un ritm alert, cu miscari sacadate si expresive ale celor doi parteneri. Stilul e dat de tinuta corpului si de maniera de deplasare – fara ridicari / coborari ale corpului, cu figuri ce se executa în pozitie inchisa / deschisa (de promenada), pozitii ce alterneaza foarte des. Aceasta trecere a partenerilor de la o pozitie la alta se face “ scanteietor “, “ ascutit “, aproape “ rupt “. Deseori trecerile sunt urmate de pauze care accentueaza stilul aparte al acestui dans.

•    O trasatura importanta a tangoului este caracterul de scurta respiratie a figurilor. Caracterul dansului este dat de miscarile sincopate si de pauzele dramatice, iar maniera de abordare depinde in mare masura de abilitatea dansatorilor de a se adapta caracterului pasional al acestuia
•    Muzica de 2/4 , mai exact 4/8 – acompaniamentul se face pe optimi. Numaratoarea “Slow“ = 2 batai, numaratoarea “Quick“ = o bataie. Tempoul 30-33 batai/minut.

VALSUL VIENEZ

Dans de origine populara trioleza (binecunoscutul “ Lendler “ originar din Bavaria), foarte raspandit în Europa, de secole, stilizat de compozitorii vremii – cei mai cunoscuţi fiind: Strauss tatal si fiul, in acest fel fiind legat de Viena. Valsurile vieneze au fost insa consacrate si de alti compozitori de muzica clasica ale caror opere au ajuns adevarate capodopere, printre care amintim “Lacul lebedelor”, “Frumoasa din padurea adormita”, “Spargatorul de nuci”, care au ajuns sa fie cunoscute de o lume intreaga.. Datorita elanului el atrage atat dansatorii cat si spectatorii.
Valsul era supranumit „dansul interzis”, deoarece cand a ajuns in salile vieneze de dans, partenerilor le era permis sa se atinga! Acesta era un lucru nemaiauzit si a avut ca rezultat defaimarea acestui dans de catre oficialitati ale bisericii si conducatori ai comunitatii austriece. Dar datorita faptui ca era dansul preferat al tinerilor a continuat sa fie dansat. Ca urmare a trecerii catre dansul de salon, s-a transformat intr-un dans elegant, muzica devenind mai rafinata si orchestrata, instrumentele cele mai folosite fiind pianul , vioara si basul.
•    Ca stil este fugitiv, usor, bazat pe rotiri largi, in deplasari continue si usoare aplecari de corp dand acea senzatie de “ plutire “ continua, de zbor in ritmul muzicii
•    E cel mai spectaculos şi cunoscut dans standard
•    Muzica de ¾ , tempo 58-60 batai/minut.

SLOW FOX

Foxtrot-ul a fost introdus in Europa chiar inainte de primul razboi mondial, la origine acesta fiind un dans pasioanal atat cu miscari lente cat si rapide. Varianta lenta a Foxtrot-ului, aparut in 1920,  se danseaza pe melodii de Jazz lent - Blues.

E un dans plin de prestanta caracteristica stilului englezesc care cere dansatorilor multa siguranta si un excelent echilibru. Este dansul cu cea mai mare eleganta, gratie si stil si impune dansatorilor o tehnica a picioarelor ce trebuie bine stapanita, toate acestea conferind spectatorilor impresia de plutire pe ring.
•    Un dans linistit cu pasi inegali, cu unduiri neintrerupte, cu miscari largi, în care corpul avanseaza lunecand intr-o deplasare continua
•    Ritm 4/4 cu timpii 1 si 3 accentuati, tempo 30 masuri/minut. Numaratoarea “Slow“ = doua batai, “Quick“ = o bataie.


QUICK STEP

Este tot un dans de origine engleza fiind varianta rapida a foxtrot-ului. Unul din dansurile care a avut o mare influenta in dezvoltarea sa a fost Charleston-ul. Quick step-ul a devenit foarte popular deoarece a oferit tinerilor din clasa de mijloc a societatii un ritm plin de veselie si dinamism specific varstei lor.
Caracteristic pentru acest dans sunt deplasarile „in fuga” si sariturile, care au un aspect lin si constant, neexintand topaieli.

•    Este cel mai energic dans standard, jucaus si vioi, cu un ritm ascutit dar, in acelasi timp, usor ca un fulg, emanand un farmec aparte. Figurile sunt dinamice pretinzand mult exercitiu si sincronizare
•    Ritm 4/4, timpul 1 si 3 accentuati, cu tempo rapid 50-52 masuri/minut. Numaratoarea “ Slow “ = doua batai, “ Quick “ = o bataie.


LATINO


SAMBA

Samba isi are originile in Africa, dar a fost descoperita in Brazilia, unde s-a dezvoltat, devenind de altfel si un dans national, fiind o combinatie de influente africane, indiene si iberice. Numeroasele versiuni ale Sambei - de la Baio (pronuntat Bajao) la Marcha - sunt dansate la Carnavalul de la Rio si in scolile de samba braziliene. Acest dans este recunoscut ca o emblema pentru poporul brazilian.

Foarte bogat in combinatii, este unul dintre cele mai apreciate dansuri latino-americane. Perechea transforma sentimentele in miscari foarte variate, de o plasticitate deosebita. Pentru a reusi exprimarea adevaratului caracter al Sambei, dansatorii trebuie sa abordeze o interpretare vesela, exuberanta.

Cu o coregrafie echilibrata, alternand deplasarile cu partile statice si miscarile rapide cu cele lente, acest dans emana energie amintind in permanenta de vestitele Carnavaluri de la Rio

•    Un dans tipic latin plin de ritm, vitalitate si forta. Majoritatea figurilor de Samba care se danseaza astazi sunt realizate prin miscarea soldurilor, miscare dificila, dar fara de care dansul si-ar pierde efectul
•    Ritm de 2/4 sau 4/4 cu tempo 50-52 (maxim) masuri pe minut.

CHA-CHA

A fost introdus in grupul dansurilor latino abia dupa 1950. A fost inventat de Enrique Jorrin odata cu melodia “La enganadora” în 1953.
Nu putem vorbi despre Cha-cha fara sa pomenim in prealabil despre Mambo, care este predecesorul sau. Cha-cha-ul a mostenit foarte multe elemente de stil de la "parintii" lui, adica mambo si rumba, ramanand un dans senzual si foarte energic.
Cha-cha-ul este un dans plin de viata, ce implica miscari rapide ce trebuie sa degaje o atmosfera vesela, de joaca, putin obraznica, strengareasca. Are un ritm sacadat, plin de vitalitate si forta, dansandu-se pe melodii ce au imprumutat multe elemente din jazz, beat si disco.

•    Are o tenta de mars in executia figurilor, caracteristic fiind miscarea relaxata de solduri si varful piciorului care urmareste in premanenta ringul de dans, genunchiul conducand intreaga miscare a corpului. Finalizarea miscarilor se face cu pozitionarea greutatii pe piciorul cu care s-a executat pasul.
•    Are un ritm vioi, sincopat şi sustinut, cu foarte multe miscari expresive de trunchi.
•    Ritm de 4/4 cu tempo de 30-32 masuri /minut. In muzica autentica de cha-cha se poate auzi o legatura ritmica intre fiecare masura din acesta rezultand per total un ritm de 1,2,3,4 & 1,2,3,4 & 1 etc.

RUMBA

Este un dans de proveninta afro-cubaneză. Senzuala, subtila si pasionanta, rumba este numita “perla dansurilor latino-americane”, fiind un dans al iubirii si suferintei, dansul indragostitilor
Se caracterizeaza prin miscari ample ale bazinului si unduiri elegante ale bratelor, avand o melodicitate lirica, fiind un dans melancolic si romantic in acelasi timp, subtil si sofisticat. Partenera este scoasa in evidenta in cadrul acestui dans, ea trebuind prin miscarile sale unduioase, cu tenta erotica sa captiveze atentia partenesului sau, si nu numai al lui.

•    Miscarea de solduri trebuie sa aiba loc dintr-o parte in alta ca un rezultat al rularii talpilor si continuarea naturala a miscarii picioarelor (al flexarii si îndreptarii genunchilor) si niciodata ca o balansare constienta  a soldurilor
•    Ritm de 4/4 cu tempo de 25-27masuri/minut, ritmul diferitelor instrumente muzicale poate accentua diferite batai/unitate acustica, dar întotdeauna exista un ritm pulsatoriu de 1,2,3,4.

PASSO-DOBLE

Provine din Spania, simbolizand lupta cu taurul. Miscarile executate de dansator sunt simbolice, foarte expresive, asemanatoare cu cele ale toreadorului in arena, partenera reprezentand capa, miscarile ei sugerand unduirile acesteia in mana toreadorului.

Paso doble este unul din multele dansuri spaniole traditionale care sunt asociate cu diferite aspecte ale vietii speniole. In acest dans partenerul este mult mai mult in centrul atentiei. Elementul de legatura intre corida si muzica acestui dans, este dat mai ales de caracteristica muzicii de mars folosita la inceputul coridei.

•    De obicei coregrafia este legata de structura melodica a dansului ‘Espagna Cani’, care este dansul tiganesc spaniol, acest dans avand trei bucati crescendo in muzica. Aceste momente sunt usor de remarcat datorita pozelor spectaculoase relalizate de catre dansatori, ceea ce adauga grandoare dansului.
•    Ritm de 2/4 cu tempo de 60-62 masuri/minut. Sunt doua batai /masura si in general un pas este dansat la fiecare bataie. Muzica poate fi scrisa si în ¾ sau 6/8.

JIVE

Provine din binecunoscutul Rock&Roll, dans specific american, care s-a raspandit in Europa in timpul celui de-al doilea razboi mondial sub forma de Jitteburg.  Acest dans este un amestec de Rock&Roll, Boogie –Woogie, American Swing si Jitteburg, de unde reiese caracterul expresiv si rapid al Jive-ului.

El poate fi dansat atat pe ringul de dans la o competitie de dans sportiv, cat si in discoteca sau in cluburi. Cel mai evident element distinctive al acestui dans este viteza.

•    Un dans ritmat cu tempo rapid si foarte rapid, este o proba de rezistenta pentru dansatori.
•    Ritm de 4/4 cu tempo de 40-44 masuri/minut.


Recomanda:

Antrenori

asd Virginia Ioana JELEASCOV
In prezent predau
- Dans Sportiv, -  Dans Oriental, - Zumba
Vezi toti antrenorii

Program cursuri de dans dans sportiv

Luni

|

20-21

Vineri

|

20-21

Tarife cursuri de dans dans sportiv

Adulti

|

120 lei/luna (8 sedinte)

Elevi si studenti

|

100 lei/luna

Plata la ora

|

25 lei/ora

*obligatoriu carnet de student vizat la zi (pentru elevi si studenti)
*ATENTIE! - Obligatoriu incaltari de schimb